Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabetes tuskin Alzheimerin taudin riskitekijä

Diabetes tuskin Alzheimerin taudin riskitekijä

Tuoreen tutkimuksen perusteella näyttää epätodennäköiseltä, että diabetekseen viittaavat glukoosi- ja insuliinimuutokset vaikuttaisivat Alzheimerin taudin syntyyn. Glukoosiaineenvaihdunnan ja insuliinin toiminnan häiriintymistä on epäilty Alzheimerin taudin riskitekijäksi, mutta tätä tukeva tutkimusnäyttö on ollut vähäistä.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat 197 Alzheimer-potilaan ruumiinavaustietoihin sekä 53 elävän potilaan aivokuvauksiin. Kaikille osallistujille oli tehty vähintään kaksi glukoosirasituskoetta.

Tulosten analyysissä ei löytynyt viitteitä siitä, että potilaiden glukoosi- tai insuliinitasapaino olisi vaikuttanut Alzheimerin taudin kehittymiseen. Onkin todennäköistä, että niillä ei ole käytännössä merkitystä Alzheimer-dementian synnyssä, tutkijat kirjoittavat. Tämän varmistaminen edellyttää kuitenkin lisätutkimuksia.

Yhdysvaltalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä aiempien tutkimusten perusteella diabetes voi kiihdyttää ikääntymisen myötä tapahtuvaa muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä. Onkin mahdollista, että diabetekseen liitettyjen muistiongelmien taustalla on esimerkiksi verisuonimuutokset eikä Alzheimerin tauti.

Tutkimus julkaistiin Jama Neurology -lehdessä.

Alzheimerin tauti on yleisin dementian muoto. Se on harvinainen alle 65-vuotiailla, mutta yli 85-vuotiaista sitä sairastaa jopa viidennes.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Neurology 2013;DOI:10.1001/jamaneurol.2013.284)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1720664#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje