Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Psoriaasiin liittyy myös diabetesriski

Psoriaasiin liittyy myös diabetesriski

Psoriaasi-ihosairautta potevat saattavat olla tavallista herkempiä sairastumaan diabetekseen, tuore tanskalaistutkimus osoittaa. Aiemmissa tutkimuksissa psoriaasiin on yhdistetty myös sydäntautiriski.

Diabetes Care -lehden julkaisemat tulokset perustuvat yli 1,6 miljoonan tanskalaisen rekisteriseurantaan. Psoriaasia sairasti yli 52 000 osallistujaa.

Keskimäärin kolmetoistavuotinen seuranta osoitti uudet diabetestapaukset jonkin verran yleisemmiksi psoriaasi-potilailla kuin terveillä verrokeilla. Riski sairastua oli myös sitä suurempi mitä vaikeaoireisempi potilaan psoriaasi oli. Yhteyttä eivät selittäneet osallistujien muut sairaudet, lääkitykset tai taloudelliset ja sosiaaliset erot.

Tulokset ovat samansuuntaisia kuin viime vuonna julkaistun 27 tutkimusta kattavan meta-analyysin tulokset. Meta-analyysin perusteella psoriaasi-potilaiden riski sairastua diabetekseen olisi noin kolmanneksen suurempi kuin muun väestön.

Psoriaasi on ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se aiheuttaa hilseläiskiä eri puolille kehoa. Nivelissä tauti voi tuntua mm. arkuutena ja aamujäykkyytenä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2013;36:2402–2407)
http://care.diabetesjournals.org/content/36/8/2402.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje