Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Raskaudenaikainen tupakointi yhteydessä lapsen käytöshäiriöihin

Raskaudenaikainen tupakointi yhteydessä lapsen käytöshäiriöihin

Tupakointi raskauden aikana voi brittitutkijoiden mukaan altistaa lapsen käytöshäiriöille. Yhteys havaitaan lasten ollessa 4–10-vuotiaita.

Käytöshäiriöiden ja tupakka-altistuksen yhteydestä on aiempaakin näyttöä, mutta nyt julkaistut tulokset ovat monella tapaa luotettavampia. Tutkimuksessa hyödynnettiin tietoja biologisten äitiensä sekä adoptioäitiensä kasvattamista lapsista.

Yhdistelemällä kolmen eri tutkimuksen aineistoja tutkijat löysivät selvän yhteyden lasten käytöshäiriöiden ja raskaudenaikaisen tupakka-altistuksen väliltä, ja tämä yhteys havaittiin myös erillisessä meta-analyysissa. Yhteys todettiin riippumatta siitä oliko lapsi kasvanut biologisen äitinsä vai adoptioäitinsä kanssa. Myöskään äidin sosioekonominen tilanne, kasvatusmenetelmät tai monet muut kotioloihin liittyvät tekijät eivät selittäneet tuloksia.

Tulokset pitää vahvistaa uusissa tutkimuksissa, mutta yhdessä aiempien havaintojen kanssa ne viittaavat vahvasti siihen, että raskaudenaikainen tupakka-altistus paitsi haittaa raskauden aikana tapahtuvaa kehitystä myös vaikeuttaa lapsen myöhempää elämää. Tupakka-altistus on yhdistetty myös tarkkaavaisuushäiriöihin.

Lasten käytöshäiriöille on tyypillistä toistuva sosiaalisia normeja rikkova käytös, uhmakkuus, aggressiivisuus ja sääntöjen rikkominen. Käytöshäiriö voi kuitenkin ilmetä myös vetäytyvänä ja epäsosiaalisena käytöksenä. Arviolta 4–12 prosenttia 10–11-vuotiaista kärsii jonkinasteisesta käytöshäiriöstä.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Jama Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2013;doi:10.1001/jamapsychiatry.2013.127)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1716166#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje