Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuusleikkaus saa suoliston polttamaan sokeria nopeammin

Lihavuusleikkaus saa suoliston polttamaan sokeria nopeammin

Mahalaukun ohitusleikkaus paitsi laihduttaa myös parantaa diabeteksen monilta potilailta. Nyt tutkijat ovat mahdollisesti selvittäneet mistä tämä johtuu. Heidän tuloksensa viittaavat siihen, että lihavuusleikkauksen jälkeen potilaan suolisto alkaa polttaa glukoosia aiempaa tehokkaammin.

Science-lehdessä julkaistut havainnot perustuvat rottakokeisiin, joissa ylipainoisille ja normaalipainoisille rotille tehtiin mahalaukun ohitusleikkaus tai lumeleikkaus. Ihmisillä mahalaukun ohitusleikkaus pienentää mahalaukun nyrkin kokoiseksi, jolloin potilas tulee kylläiseksi jo pienistä ruokamääristä.

Kun tutkijat vertasivat tutkimus- ja lumeryhmän rottia leikkausten jälkeen, he havaitsivat mahalaukun ohitusleikkauksessa olleiden veressä huomattavasti enemmän yhdisteitä ja proteiineja, jotka viittasivat glukoosin tehokkaaseen palamiseen.

Seuraavaksi tutkijat injektoivat ohitusleikattujen rottien suolistoon erikoissokeria, jonka kulkua pystyy seuraamaan kuvantamismenetelmillä. Tämä vahvisti aiemmat havainnot, ja osoitti sokerin palavan selvästi aiempaa tehokkaammin. Tämä tapahtui pienennettyyn mahalaukkuun johtavassa suoliston osassa, mikä tutkijoiden mielestä viittaa siihen, että suolisto kompensoi kutistunutta mahalaukkua tehostamalla glukoosinkäyttöä muissa paikoissa.

Jos tulokset varmistuvat uusissa tutkimuksissa ja sama ilmiö havaitaan myös ihmisissä, havainnot voivat auttaa löytämään keinon hoitaa diabetesta ilman varsinaista leikkausta. Seuraavaksi tutkijat aikovatkin etsiä samoja muutoksia lihavuusleikkauksessa olleiden ihmisten suolistoista. Erityisesti heitä kiinnostaa glukoosin kuljettamiseen osallistuva GLUT1-proteiini, jonka pitoisuus suureni rotilla mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen.

Tutkimuksesta uutisoi Nature-tiedelehti.

Uutispalvelu Duodecim
(Science 2013;341:406–410)
http://www.sciencemag.org/content/341/6144/406
(Nature 2013;doi:10.1038/nature.2013.13451)
http://www.nature.com/news/gastric-bypass-makes-gut-burn-sugar-faster-1.13451

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje