Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aamiainen saattaa pienentää miesten sydänriskejä

Aamiainen saattaa pienentää miesten sydänriskejä

Aamupalan väliin jättävät miehet saattavat sairastua sydän- ja verisuonitauteihin muita todennäköisemmin, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa. Sairastumisriski on suurempi myös myöhään illalla ja yöllä ruokailevilla.

Tutkimuksen havainnot perustuvat 27 000 yhdysvaltalaisen 45–82-vuotiaan miehen kuusitoistavuotiseen seurantaan. Seurannan aikana heistä 1 500 sairastui sepelvaltimotautiin.

Tulokset osoittivat aamiaisen väliin jättävien sairastuvan sepelvaltimotautiin kolmanneksen todennäköisemmin kuin miesten, jotka yleensä nauttivat aamupalaa. Myöhään illalla tai yöllä syövät sairastuivat noin puolet todennäköisemmin kuin samanikäiset miehet, joilla ei ollut tapana ruokailla öisin.

Havaitun sepelvaltimotautiriskin selittivät tunnetut sydänriskitekijät kuten ylipaino, verenpainetauti, kolesteroliongelmat sekä diabetes. Ruokailukertojen lukumäärä ei vaikuttanut sepelvaltimotaudin riskiin.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat samansuuntaisia monien viimeaikaisten tutkimusten kanssa ja viittaavat siihen, että aamupala voi auttaa pienentämään sydänriskejä. Vielä ei ole selvää johtuuko tämä aterian ajankohdasta ja sen suorista metabolisista vaikutuksista vai eri vuorokaudenaikoina syötyjen ruoka-aineiden eroista. Myös monet muut elintavat voivat selittää sekä ruokailutottumuksia että sydänriskejä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2013;128:337–343)
http://circ.ahajournals.org/content/128/4/337.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje