Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pitkään imetetyt pärjäävät älykkyystesteissä

Pitkään imetetyt pärjäävät älykkyystesteissä

Äidinmaito on erittäin hyödyllistä lapsen kehitykselle ja saattaa jopa vaikuttaa lapsen älykkyyteen. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan jokainen lisäkuukausi rintaruokinnalla näkyy hienoisena parannuksena lapsen älykkyystesteissä.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä, ja niiden perusteella pitkän imetyksen suotuisa yhteys lapsen kielelliseen hahmotuskykyyn näkyy jo kolmevuotiaana. Älykkyystesteissä sama havaittiin seitsemänvuotiailla.

Rintaruokintaan liitetty älykkyysvaikutus voi johtua imettämisen lisäksi myös muista perheiden oloihin liittyvistä tekijöistä, mutta tutkijat pitävät imettämisen vaikutusta todennäköisenä. Tutkimukseen osallistui 1 300 äitiä ja lasta.

Suomessa täysimetystä suositellaan jatkettavan 4–6 kuukauden ajan. Käytännössä kuitenkin vain 60 prosenttia alle kuukauden ikäisistä, 15 prosenttia viiden kuukauden ikäisistä ja vain prosentti yli puolivuotiaista on pelkällä rintaruokinnalla. Rintamaitoa pulloruokinnan ohessa saa kuitenkin selvästi useammat. Alle kuukauden ikäisistä lapsista yli 90 prosenttia saa osittain rintamaitoa, puolivuotiaista 60 prosenttia ja vuoden ikäisistä runsaat 30 prosenttia.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2013;DOI:10.1001/jamapediatrics.2013.455)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1720224#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje