Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Epäterveelliset elintavat kostautuvat eläkkeellä

Epäterveelliset elintavat kostautuvat eläkkeellä

Kuusikymppiset voivat terveellisillä elintavoilla välttää monia sairauksia ja vaivoja, jotka iän kertyessä hankaloittavat itsenäistä elämää. Suurin vaikutus on liikunnalla, tupakoinnilla ja ruokavaliolla, ranskalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksessaan ranskalaiset halusivat selvittää millainen vaikutus eri elintavoilla on iäkkäiden kykyyn elää itsenäistä elämää ja pärjätä arkiaskareissa. Tutkimukseen osallistui 4 000 yli 65-vuotiasta miestä ja naista, joita seurattiin keskimäärin kahdentoista vuoden ajan.

Tulokset osoittivat epäterveellisten elintapojen ennustavan keille todennäköisimmin kehittyi invalidisoivia sairauksia ja vaivoja. Osallistujat, jotka tupakoivat, liikkuivat vähän ja söivät harvoin hedelmiä tai kasviksia kärsivät arkielämää vaikeuttavista invaliditeeteista yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin terveellisesti elävät.

Kaikki tarkastellut elintavat vaikuttivat invalideettien todennäköisyyteen, mutta vaikutus oli suurempi, jos ne kasautuivat samalle henkilölle. Poikkeuksen muodosti alkoholi, jonka käyttöön ei ainakaan tässä tutkimuksessa liittynyt haittoja.

Tarkemmassa analyysissa yhteyksien taustalta löytyi kroonisia sairauksia, masennusta, loukkaantumisia ja ylipainoa, mutta nämä eivät selittäneet tuloksia tyystin.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;347:f4240)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f4240

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje