Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Univaje saa murehtijan ahdistumaan

Univaje saa murehtijan ahdistumaan

Univaje voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan olla erityisen haitallista ihmisille, jotka ovat taipuvaisia murehtimaan tulevia. Jo yksi huonosti nukuttu yö saa heidät ahdistumaan entistä herkemmin, Journal of Neuroscience -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 18 tervettä vapaaehtoista laitettiin katsomaan tunnereaktioita aiheuttavia kuvasarjoja hyvin nukutun yön sekä valvotun yön jälkeen.

Tutkijoiden tavoite oli saada koehenkilöt ennakoimaan tulevia kuvia ja niiden sisältöjä. Näin he voisivat mitata miten herkästi osallistujat ahdistuvat tilanteessa, jossa he odottavat jotain ikävää tapahtuvan tai ovat epätietoisia tulevasta.

Tämä saavutettiin näyttämällä kuvan sisältöön viittaavia värikoodeja ennen jokaista kuvaa. Keltainen symboli näytettiin ennen neutraaleja kuvia ja punainen symboli ennen epämiellyttäviä ja häiritseviä kuvia. Stressaavin symboli oli kuitenkin valkoinen kysymysmerkki, jota saattoi seurata neutraali tai häiritsevä kuva. Kokeen ajan osallistujien aivoja tutkittiin magneettikuvauksella.

Koe osoitti valkoisen kysymysmerkin aiheuttavan valvotun yön jälkeen selvästi suuremman aktivoitumisen aivojen tunnealueilla, jotka osallistuvat ahdistuskokemukseen. Univajeen vaikutus oli suuri etenkin osallistujilla, jotka olivat luonnostaan herkkiä ahdistumaan, tutkijat havaitsivat.

Uniongelmat on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty moniin mielenterveysongelmiin, mutta tätä ennen univajeen ei ole osoitettu aktivoivan ahdistumiseen liittyviä aivoalueita. Havainto viittaa myös siihen, että uniongelmien korjaaminen saattaisi lievittää ahdistuneisuushäiriöitä potevien oireita.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neuroscience 2013)
http://www.jneurosci.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje