Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Epilepsia voi aikaistaa muistisairauksia

Epilepsia voi aikaistaa muistisairauksia

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan epilepsiaa sairastavien muistisairaudet saattavat edetä nopeammin ja alkaa varhemmin kuin muilla potilailla. Vielä on epäselvää voiko tähän vaikuttaa esimerkiksi epilepsialääkkeillä.

Tutkimus julkaistiin Jama Neurology -lehdessä, ja sen perusteella dementiaa lievempää muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää potevien mielentoiminnot heikkenivät keskimäärin 7 vuotta varhaisemmin, jos he sairastivat myös epilepsiaa. Alzheimer-dementiadiagnoosin saaneiden epileptikoiden oireet puolestaan pahenivat noin 6 vuotta aikaisemmin kuin potilaiden, jotka sairastivat vain Alzheimerin tautia.

Havainnot vahvistavat käsitystä Alzheimerin taudin ja epilepsian yhteydestä. Yhteys kulkee myös toiseen suuntaan, sillä noin 10–20 prosentille Alzheimer-potilaista ilmaantuu epileptisiä kohtauksia, vaikka he eivät olisi sairastaneet epilepsiaa aikaisemmin.

Tutkimukseen osallistui 12 epilepsiapotilasta, joilla oli todettu muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä, 35 Alzheimerin tautia ja epilepsiaa sairastavaa sekä 7 Alzheimer-potilasta, joilla oli aivosähkökäyrässä epilepsiaan viittaavia muutoksia, mutta ei epilepsia-oireita.

Seurattujen potilaiden määrä on verraten pieni, joten tuloksia on hyvä tulkita varoen.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Neurology 2013;DOI:10.1001/jamaneurol.2013.136)
http://archneur.jamanetwork.com/journal.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje