Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uni lisää terveellisten elintapojen sydänhyötyjä

Uni lisää terveellisten elintapojen sydänhyötyjä

Monipuolisesti syövät, liikunnalliset ja muutenkin terveellisesti elävät voivat pienentää sydänriskejään entisestään, jos he myös huolehtivat riittävästä levosta. Tuoreessa hollantilaistutkimuksessa lisähyödyt sai nukkumalla yli seitsemäntuntisia yöunia.

Hollantilaisten tulokset perustuvat 8 100 miehen ja 9 800 naisen kyselyvastauksiin ja 10–14-vuotiseen seurantaan. Osallistujat olivat 20–65-vuotiaita tutkimuksen alkaessa, ja seurannan aikana heille sattui yhteensä 600 sydänkohtausta, aivohalvausta tai muuta sydän- ja verisuonitautien oiretta. Sairastumisista 130 oli kohtalokkaita.

Tulokset osoittivat sairastumiset harvinaisemmiksi osallistujilla, jotka harrastivat liikuntaa yli kolme tuntia viikossa, söivät terveellisesti, käyttivät alkoholia kohtuudella ja olivat savuttomia. Heidän riskinsä sairastua sydän- ja verisuonitautioireisiin oli 57 prosenttia pienempi ja riski kuolla 67 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka noudattivat korkeintaan yhtä terveellistä elintapaa.

Kun analyysissa huomioitiin lisäksi yöunien pituus, terveellisten elintapojen kokonaisvaikutus kasvoi entisestään. Kaikkia neljää terveellistä elintapaa noudattavat ja riittävästi nukkuvat välttyivät sydänoireilta 65 prosenttia ja oireista johtuvalta kuolemalta 83 prosenttia todennäköisemmin kuin korkeintaan yhtä terveellistä elintapaa noudattavat.

Tutkijat huomauttavat, että unen ja levon terveyshyödyt saadakseen ei ole pakko nukkua seitsemää tuntia, mutta useimmille ihmisille se on riittävästi. Tarkkoja tuntimääriä tärkeämpää on unen laatu. Lyhyemmätkin unet todennäköisesti riittävät, jos ne virkistävät.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Journal of Preventive Cardiology 2013;doi:10.1177/2047487313493057
http://cpr.sagepub.com/content/early/2013/07/02/2047487313493057.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje