Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit voivat pienentää keuhkoveritulpan uusiutumisriskiä

Statiinit voivat pienentää keuhkoveritulpan uusiutumisriskiä

Keuhkoveritulpan uusiutumisriski saattaa pienentyä jopa 50 prosenttia kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden avulla. Statiinit voivat vähentää myös keuhkoveritulppaan sairastuneiden sydän- ja verisuonitapahtumien sekä kokonaiskuolleisuuden vaaraa.

Tulokset perustuvat tuoreeseen hollantilaistutkimukseen, jossa seurattiin vuosien 1998–2008 aikana ensimmäistä kertaa sairaalaan keuhkoveritulpan vuoksi joutuneita 3 090 potilasta. Sairastuneita oli hoidettu hyytymisenestolääkityksellä, minkä lisäksi vajaalle neljännekselle oli seurannan aikana määrätty ainakin kertaalleen statiineja.

Statiinit pienensivät keuhkoveritulpan uusiutumisriskiä niin hyytymisenestolääkityksen aikana kuin sen jälkeenkin. Tehokkaimmiksi luokitellut statiinit ja annokset vähensivät keuhkoveritulpan uusiutumisriskiä parhaiten.

Statiinien tiedetään hillitsevän veren hyytymisjärjestelmää ja niiden on todettu ehkäisevän laskimoveritulppien ilmaantumista. Näyttö veritulppien uusiutumisriskin ehkäisystä on kuitenkin ollut vähäistä ennen nykyistä tutkimusta.

Tutkijoiden mukaan statiineista saattaisi olla hyötyä hyytymisenestolääkityksen lisänä potilailla, joilla on suurentunut riski saada uusi keuhkoveritulppa tai pidemmällä tähtäimellä hyytymisenestolääkityksen vaihtoehtona. Tutkijat painottavat, että yhteyden varmentaminen tarvitsee kuitenkin vielä satunnaistettuja lääketutkimuksia. Teholtaan todistettua tukosten estohoitoa ei pidä korvata statiineilla.

Keuhkoveritulppa syntyy, kun muualta elimistössä liikkeelle lähtenyt verihyytymä tukkii keuhkoihin johtavan valtimon. Keuhkoveritulpan uusiutumisriski on kohonnut hyytymisenestohoidon lopettamisen jälkeen, ja muutama prosentti potilaista saa uuden keuhkoveritulpan myös estolääkityksen aikana. Hyytymisenestohoitoon liittyy vastaavasti haittoja kuten kohonnut vuotoriski.

Uutispalvelu Duodecim
European Heart Journal 2013;34:1800–1806
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2013/02/07/eurheartj.eht046.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje