Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kalarasvat saattavat pienentää rintasyövän vaaraa

Kalarasvat saattavat pienentää rintasyövän vaaraa

Kalasta saatavat monityydyttymättömät rasvahapot saattavat auttaa naisia välttämään rintasyövän. Vaikutus ei tosin ole kovin suuri, kiinalaistutkimus osoittaa.

British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 26 tutkimuksen aineistoihin ja niiden uudelleen analysointiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut lähes 900 000 naista eri puolilta maailmaa.

Analyysi osoitti paljon monityydyttymättömiä kalarasvahappoja saavien naisten sairastuvan rintasyöpään noin 14 prosenttia epätodennäköisemmin kuin naisten, joiden ruokavaliossa on vähänlaisesti kyseisiä rasvoja.

Kalarasvojen mahdollisesta suojavaikutuksesta huolimatta vastaavaa yhteyttä ei löytynyt tutkimuksissa, joissa tarkasteltiin vain kalansyöntiä. Myöskään monityydyttymätön alfalinoleenihappo, jota saa etenkin kasviöljyistä, ei vaikuttanut rintasyöpäriskiin.

Kiinalaisten tulokset tukevat käsitystä, jonka mukaan kalarasvat voivat ehkäistä rintasyövän kehittymistä, vaikkakin suojavaikutus jää suhteellisen vähäiseksi. Tutkimuksista on myös vaikea päätellä kuinka paljon naisten muu ruokavalio ja elämäntavat vaikuttivat tuloksiin.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f3706)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f3706

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje