Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Univaje lisää nuorten kuskien onnettomuuksia

Univaje lisää nuorten kuskien onnettomuuksia

Alle kuusituntiset yöunet voivat australialaistutkijoiden mukaan suurentaa nuorten kuskien riskiä joutua auto-onnettomuuteen. Etenkin viikonloput ja yöt ovat vaarallisia univajeisille.

Jama Pediatrics -lehden julkaisemat tulokset osoittavat alle kuusituntisia yöunia nukkuvien 17–24-vuotiaiden ajavan kolareita noin viidenneksen todennäköisemmin kuin yli kuusi tuntia yössä nukkuvien. Vähäiset unet viikonloppuna lisäävät myös ulosajojen riskiä.

Univajeisten onnettomuusriski on tulosten perusteella suurin keskiyön ja aamukuuden välillä, jolloin heille sattuu onnettomuuksia lähes kaksi kertaa enemmän kuin yli kuusituntisia yöunia nukkuville. Riski havaitaan kuitenkin jo iltakahdeksasta alkaen, joten yhteys ei selity vain sillä, että vähän nukkuvat liikkuvat enemmän öisin.

Univaje ja väsymystä aiheuttavat sairaudet kuten uniapnea ovat tunnettuja liikenneonnettomuuksien aiheuttajia etenkin ammattikuskeilla. Nyt saadut tulokset laajentavat tätä tietämystä ja osoittavat saman koskevan myös nuoria kuskeja.

Tutkimuksessa unitottumuksista kyseltiin 19 000 hiljattain ajokortin saaneelta 17–24-vuotiaalta. Tiedot osallistujille seuraavien kahden vuoden aikana sattuneista liikenneonnettomuuksista saatiin poliisin rekistereistä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2013;167:647–655)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1688678#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje