Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Laihdutusohjelmista ehkä luultua pienempi apu diabeetikolle

Laihdutusohjelmista ehkä luultua pienempi apu diabeetikolle

Liikakilojen karistamista suositellaan diabeetikoille, sillä tutkimusten mukaan se pienentää mm. heidän sydänriskejään. Tuoreen tutkimuksen mukaan laihduttamisen sydänhyödyt saattavat kuitenkin olla diabeetikoille vähäisemmät kuin on ajateltu.

Laihduttamisen sydänhyödyt diabeetikoille on havaittu lähinnä lyhyissä tutkimuksissa. Nyt julkaistut tulokset perustuvat kymmenvuotiseen seurantaan ja todennäköisesti antavat paremman kuvan laihduttamisen pitkäaikaisvaikutuksista. Tutkimukseen osallistui 5 100 ylipainoista aikuistyypin diabetesta sairastavaa, jotka satunnaistettiin joko intensiiviseen elämäntaparemonttiin tai verrokkiryhmään, joka sai vain neuvontaa ja tavallista diabeteshoitoa.

Ensimmäisten vuosien aikana laihdutusryhmäläiset laihtuivat selvästi enemmän kuin verrokit, mutta seurannan kuluessa erot pienenivät ja lopulta laihdutusryhmäläiset olivat tiputtaneet painostaan 6 prosenttia ja verrokit vajaan 4 prosenttia. Erosta huolimatta kummassakin ryhmässä sattui yhtä paljon sydänkohtauksia, aivohalvauksia, sairaalahoitoa vaativia rasitusrintakipuja sekä sydän- ja
verisuonitaudeista johtuvia kuolemia.

Vaikka sydänoireet eivät vähentyneet, liikunnan lisääminen ja vähäenerginen dieetti silti paransivat laihdutusryhmäläisten sokeritasapainoa ja fyysistä kuntoa sekä muun muassa laskivat verenpainetta ja pienensivät vyötärönympärystä, tutkijat havaitsivat. Tämän vuoksi elämäntaparemontti auttoi potilaita, vaikka sydän- ja verisuonitautien oireet eivät vähentyneet.

Tutkijat tulkitsevat tuloksiaan varovaisesti ja pitävät mahdollisena, että erot esimerkiksi lääkityksissä vaikuttivat tuloksiin. Valtaosalla kilot ja riskitekijät myös vähitellen kertyivät takaisin tutkimuksen ensimmäisen vuoden jälkeen, mikä varmasti vähensi elämätaparemontin tehoa. Tästä huolimatta tulokset viittaavat siihen, että laihduttaminen ei välttämättä vähennä diabeetikoiden sydänoireita niin suoraviivaisesti kuin aiemmista tutkimuksista on päätelty.

Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicinessä.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2013;DOI:10.1056/NEJMoa1212914)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1212914?query=featured_home#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje