Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Probiootit ehkäisevät antibioottiripulia

Probiootit ehkäisevät antibioottiripulia

Monet kärsivät ripulista antibioottikuurin yhteydessä, mutta heidän määränsä voisi tippua puoleen nykyisestä, jos kaikki potilaat saisivat probioottivalmisteita antibioottien kanssa.

Tähän viittaa arvostetun Cochrane-tutkijaverkoston katsaus, jossa yhdistettiin yli kahdenkymmenen probioottitutkimuksen aineistot. Tutkimuksissa selvitettiin voiko erilaisilla probioottivalmisteilla estää Clostridium difficile -bakteerien aiheuttamia ripuleita, jotka usein aiheuttavat ripulin antibioottien häirittyä suoliston bakteeritasapainoa. Kaikkiaan noin kolmannes potilaista sairastuu ripuliin antibioottikuurin yhteydessä. Clostridium difficilen lisäksi niitä aiheuttavat monet muut bakteerit.

Tutkimuksiin osallistui yhteensä yli 4 200 aikuista ja lasta, ja niiden tulosten perusteella probiootteja antibioottien kanssa ottavilla on selvästi vähemmän ripuleita. Kun muista potilaista kuusi sadasta kärsi ripulista, probiootteja ottaneista ripuloi vain kaksi sadasta. Myös muut antibiootteihin liittyvät haittavaikutukset vähenivät probioottien ansiosta.

Vaikka probioottien nauttiminen antibioottien kanssa vähensi ripuleita, varsinaiset Clostridium difficile -infektiot eivät vähentyneet. Tutkijat haluavat vielä varmistaa havainnon uusissa tutkimuksissa, mutta se voi tarkoittaa, että probiootit estävät Clostridium difficile -infektion oireet, mutta eivät infektioita. Joka tapauksessa probiootit ovat tulosten valossa edullinen ja turvallinen keino vähentää antibioottiripuleita, tutkijat toteavat.

Probiootit ovat eläviä bakteereja, joiden ajatellaan tasapainottavan vatsan ja suoliston mikrobikantoja. Vielä on epäselvää tarkalleen mitkä probiootit ovat parhaita ripulin ehkäisyyn.

Uutispalvelu Duodecim
(Cochrane Database of Systematic Reviews 2013; DOI: 10.1002/14651858.CD006095.pub3)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD006095.pub3/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje