Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pään sädehoito saattaa heikentää muistia

Pään sädehoito saattaa heikentää muistia

Lapsena syövän takia sädehoitoa pään alueelle saaneiden muisti voi heikentyä jo kolmikymppisenä. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella vaikutus on huomattava, sillä monien muisti on tuolloin heikentynyt 70-vuotiaan tasolle.

Pään sädehoito ja etenkin varhaislapsuudessa saatu sädehoito on aiemminkin yhdistetty muistiongelmiin. Lisäksi se saattaa hidastaa oppimiskykyä ja aiheuttaa hahmotushäiriöitä, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Yhdysvaltalaisten tulosten perusteella muistiongelmia kehittyy potilaille, joiden saama säteilyannos oli 24 Gy. Tätä vähäisempi säteilyannos ei liittynyt muistin tai muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen. Yli 24 Gy:n annoksia saaneilla havaittiin sen sijaan huomattavaa lähimuistin sekä pitkäkestoisen muistin heikentymistä. Muistiongelmat liittyivät myös muutoksiin muistitoimintojen kannalta tärkeissä aivo-alueissa.

Havainnot viittaavat vahvasti siihen, että lapsuudessa saatu pään sädehoito voi aiheuttaa muistiongelmia huomattavasti aikaisemmin kuin on normaalia. Tämä viittaa myös siihen, että he sairastuvat varsinaiseen dementiaan tavallista aikaisemmin.

Tutkimus julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä, ja siihen osallistui 265 miestä ja naista, jotka olivat saaneet sädehoitoa pään alueelle lapsena. Tutkimuksen aikaan he olivat keskimäärin 36-vuotiaita.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the National Cancer Institute 2013;105:899–907)
http://jnci.oxfordjournals.org/content/105/12/899.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje