Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hypoglykemia lisää diabeetikon dementiariskiä ja dementia hypoglykemian

Hypoglykemia lisää diabeetikon dementiariskiä ja dementia hypoglykemian

Hypoglykemia eli veren sokeripitoisuuden alhaisuus on diabeetikoille vaarallinen tila, joka voi johtaa tajuttomuuteen. Iäkkäillä potilailla vakava hypoglykemia myös ennustaa dementian kehittymistä, tuore tutkimus osoittaa. Dementiaan jo sairastuneet diabeetikot puolestaan kärsivät hypoglykemiasta muita todennäköisemmin.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä hypoglykemian ja dementian yhteyden kaksisuuntaisuudesta on vähänlaisesti näyttöä.

Tutkijat selvittivät yhteyttä seuraamalla 780 keskimäärin 74-vuotiasta diabeetikkoa kahdentoista vuoden ajan. Osallistujilla ei ollut dementiaa tutkimuksen alussa, mutta seurannan aikana se todettiin 19 potilaalla sadasta. Sadasta potilaasta keskimäärin 8 oli kokenut vakavia hypoglykemiakohtauksia.

Kun tutkijat vertasivat potilaita hypoglykemioiden perusteella, he havaitsivat hypoglykemiaa kokeneiden sairastuneen dementiaan noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muiden potilaiden. Sadasta vakavaa hypoglykemiaa kokeneesta 34 sairastui dementiaan, kun muista potilaista sairastui keskimäärin 18 sadasta.

Dementiaan sairastuneilla hypoglykemiat olivat myös yleisempiä kuin dementialta säästyneillä. Sadasta dementiapotilaasta keskimäärin 14 sai uusia hypoglykemioita seurannan aikana. Muista potilaista hypoglykemiakohtauksia sai vain 6 potilasta sadasta.

Hypoglykemia voi tutkijoiden mukaan suurentaa dementiariskiä, koska verensokerin vakava niukkuus voi vahingoittaa aivoja ja diabeetikot saattavat olla erityisen herkkiä tälle. Myös insuliinin toiminnan häiriintyminen sekä verisuonivaikutukset voivat selittää yhteyden. Dementia ja muistiongelmat voivat puolestaan vaikeuttaa diabeteksen hoitamista ja siten edistää uusia hypoglykemioita.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2013;doi:10.1001/jamainternmed.2013.6176)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1696172#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje