Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hormonihoidon muistihaitoilta välttyy kun sen aloittaa viisikymppisenä

Hormonihoidon muistihaitoilta välttyy kun sen aloittaa viisikymppisenä

Estrogeenikorvaushoitojen osoitettiin kymmenen vuotta sitten suurentavan naisten riskiä sairastua dementiaan sekä sitä lievempään kognitiivisten mielentoimintojen heikentymään. Tuoreen tutkimuksen mukaan tuo riski saattaa kuitenkin rajoittua naisiin, jotka aloittavat hormonihoidon vasta yli 65-vuotiaina.

Tulosten perusteella vaihdevuodet ylittäneillä naisilla, joiden estrogeenihoito aloitetaan heidän ollessa 50–55-vuotiaita, ei havaita minkäänlaisia merkkejä muistin tai muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikkenemisestä tai parantumisesta verrattuna lumevalmisteita käyttäviin. Muutoksia ei ilmennyt seitsemän vuoden seurannassa.

Tutkijat huomauttavat kuitenkin, etteivät voi sulkea pois mahdollisia vaikutuksia, jos hormonihoito aloitetaan vaihdevuosien aikana ja sitä jatketaan vaihdevuosioireiden päättymiseen saakka. Tätä ei tutkimuksessa voinut selvittää.

Havainnot perustuvat 1 300 naisen terveystietoihin kahdesta eri tutkimuksesta. Naiset saivat 0,625 mg konjugoitua estrogeenia pelkästään tai yhdessä medroksiprogesteronin kanssa. Osa naisista toimi vertailuryhmänä ja saivat lumevalmistetta.

Vaihdevuosien jälkeistä hormonihoitoa suositeltiin aikoinaan monien sairauksien ehkäisyyn, mutta vuonna 2002 hoitojen havaittiin lisäävän mm. rintasyövän ja sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Myöhemmin riskit rajattiin lähinnä yli 70-vuotiaisiin, joten lyhytaikaisia hoitoja pidetään varsin turvallisina 50–60-vuotiaille vaihdevuosioireita poteville naisille.

Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2013;DOI:10.1001/jamainternmed.2013.7727)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1700432#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje