Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hedelmät ja kasvikset antavat lisävuosia

Hedelmät ja kasvikset antavat lisävuosia

Päivittäin hedelmiä ja kasviksia syövät miehet ja naiset elävät muutaman vuoden pitempään kuin yksipuolisemmin syövät ikätoverit, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa.

Tulosten perusteella parhaan hyödyn saa, kun hedelmiä ja kasviksia syö vähintään viisi annosta päivittäin, mikä tarkoittaa suurin piirtein viittä keskikokoista hedelmää tai noin puolta kiloa vihanneksia.

Viisi annosta hedelmiä tai kasviksia päivittäin syövät elivät keskimäärin kolme vuotta pitempään kuin miehet ja naiset, jotka söivät tuskin lainkaan vihanneksia tai hedelmiä.

Kun hedelmien ja kasvisten kulutusta tarkasteltiin erikseen, yhden hedelmän joka päivä syövät elivät keskimäärin 1,5 vuotta pitempään kuin hedelmiä vierastavat. Kolme annosta kasviksia päivittäin syövät elivät puolestaan melkein kolme vuotta pitempään kuin osallistujat, joiden ruokavalioon vihannekset eivät kuuluneet.

Tulokset osoittivat myös, että kasvisten ja hedelmien hyödyt saa, vaikka niitä ei söisi suuria määriä päivittäin, mutta yhteys heikkenee mitä alhaisemmaksi niiden kulutus laskee.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja se perustuu 38 000 miehen ja 33 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Osallistujat olivat 45 - 83-vuotiaita tutkimuksen alkaessa, ja heistä 11 000 menehtyi kolmetoistavuotisen seurannan aikana.

Kasvisten ja hedelmien terveyshyödyistä on runsaasti tutkimusnäyttöä, joten ruotsalaisten tulokset kuulostavat uskottavilta. On silti todennäköistä, että osa kasviksiin ja hedelmiin nyt liitetystä vaikutuksesta johtuu muista eroista osallistujien elämäntavoissa. Päivittäin hedelmiä syövät todennäköisesti elävät monella muullakin tavalla terveellisemmin kuin hedelmiä ja kasviksia vierastavat.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;DOI:10.3945/ajcn.112.056119)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/06/26/ajcn.112.056119.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje