Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihava nuori hyötyy dieetistä ja liikunnasta

Lihava nuori hyötyy dieetistä ja liikunnasta

Liikunta ja oikea ruokavalio kummatkin auttavat nuoria karistamaan liikakiloja, mutta myös parantavat monia metabolisia riskitekijöitä. Dieetti pelkästään riittää, mutta vaikutus on suurempi, jos lisäksi lisää liikkumista, tuore katsaustutkimus osoittaa.

Katsaustutkimuksen tarkoitus oli selvittää miten pelkkään ruokavalioon, pelkkään liikuntaan tai niiden yhdistelmään perustuvat ohjelmat vaikuttavat alle 18-vuotiaiden ylipainoisten riskitekijöihin. Tulokset julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä.

Tulokset osoittivat, että yhdistämällä liikunnan ja dieetin HDL-kolesterolin pitoisuus suureni ja paastosokerin ja paastoinsuliinin tasot laskivat enemmän kuin ainoastaan ruokavalioon keskittymällä. Tämä havaittiin noin puolen vuoden seurannassa. Pelkkään ruokavalioon keskittyvät ohjelmat pienensivät triglyseridi-rasvahappojen sekä LDL-kolesterolin pitoisuutta paremmin kuin muut lähestymistavat.

Tulokset vahvistavat nykykäsitystä ruokavalion ja liikunnan merkityksestä ylipainoisten lasten ja nuorten hoidossa. Katsaus kuitenkin osoitti, että aihetta on tutkittu vähänlaisesti ja tutkimuksista valtaosa on lyhyitä. Tutkijat toivovatkin pitempiä, laadukkaampia ja suurempia tutkimuksia, jotta näyttö liikunnan ja ruokavalion vaikutuksista olisi paremmalla pohjalla.

Tutkimuksessa yhdistettiin viidentoista tutkimuksen aineistot.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Pediatrics 2013;DOI:10.1001/jamapediatrics.2013.1453)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1697988#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje