Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kolesterolin vähyys ehkä aivoverenvuodon riskitekijä

Kolesterolin vähyys ehkä aivoverenvuodon riskitekijä

Kolesteroli on tunnettu sydäntautien ja monien muiden sairauksien riskitekijä, mutta aivoille sen vähyys saattaa olla myös haitaksi. Tuoreen kiinalaistutkimuksen mukaan alhaiseen kolesterolitasoon voi liittyä aivoverenvuotojen vaara.

Havainto on mielenkiintoinen, sillä alhainen kolesterolitaso pienentää riskiä sairastua aivoinfarktiin, joka on aivoverenvuotoja yleisempi aivohalvaustyyppi.

Kiinalaisten tulokset julkaistiin tieteellisessä Stroke-lehdessä, ja ne perustuvat 23 tutkimuksen aineistoihin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut yli 1,4 miljoonaa henkilöä, joista 8 000 oli sairastunut aivoverenvuodosta johtuvaan aivohalvaukseen.

Tulosten perusteella aivoverenvuodon riski oli suurentunut osallistujilla, joilla oli alhainen kokonaiskolesteroli tai alhainen LDL-kolesteroli. Vastaavasti korkea kokonaiskolesteroli ja korkea LDL-kolesterolitaso liittyivät pienempään sairastumisriskiin.

Tutkijat huomauttavat, ettei kaikissa analysoiduissa tutkimuksissa huomioitu monia tärkeitä muuttujia kuten statiinilääkityksiä, ruokavalioita tai osallistujien sosiaalista ja taloudellista asemaa. Tämän takia tuloksia kannattaa tulkita varoen. Lisätutkimuksissa pitäisikin selvittää tarkemmin mistä yhteys johtuu, jotta lääkärit tunnistaisivat mahdolliset riskiryhmät, joille kolesterolin alentamisen haitat ovat hyötyjä suuremmat.

Suomessa aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 miestä ja naista. Verenvuoto aivoissa aiheuttaa noin neljänneksen aivohalvauksista. Loput ovat aivoinfarkteja, jotka johtuvat aivovaltimoiden tukkeutumisesta.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2013;44:1833–1839)
http://stroke.ahajournals.org/content/44/7/1833.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje