Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoinnin lopettaminen pienentää leikkauspotilaiden riskejä

Tupakoinnin lopettaminen pienentää leikkauspotilaiden riskejä

Tupakoivat leikkauspotilaat menehtyvät muita potilaita todennäköisemmin, mutta riskit putoavat savuttomien tasolle viimeistään vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta. Kaikkia haittoja lopettaminen ei silti poista, tuore tutkimus osoittaa.

JAMA Surgery -lehdessä julkaistu tutkimus perustuu yli 600 000 leikkauspotilaan terveystietoihin, ja niiden perusteella tupakoivien riski menehtyä kuukauden sisällä suuresta leikkauksesta on noin 17 prosenttia suurempi kuin savuttomien. Tupakoiville potilaille kehittyy lisäksi tavallista useammin valtimo- ja hengitysongelmia leikkauksen jälkeen. Nämä riskit koskevat myös tupakoinnin lopettaneita, mutta heidän riskinsä ovat huomattavasti pienemmät kuin yhä tupakoivien.

Tupakointiin liitetyt haitat eivät selittyneet tupakoinnin aiheuttamilla sairauksilla, joten todennäköisesti yhteys johtuu tupakansavun suorista haittavaikutuksista. Tutkimus julkaistiin tieteellisessä JAMA Surgery -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Surgery 2013;DOI:10.1001/jamasurg.2013.2360)
http://archsurg.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1698658#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje