Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää näyttöä magnesiumin sydänvaikutuksista

Lisää näyttöä magnesiumin sydänvaikutuksista

Liian vähäinen magnesiumin saanti voi tuoreen tutkimuksen mukaan suurentaa riskiä sairastua ja menehtyä sydänsairauksiin. Havainto perustuu 16 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin.

Magnesiumin puutos on aiemmin yhdistetty mm. rytmihäiriöiden kehittymiseen, mikä mahdollisesti selittää myös nyt tehdyt havainnot.

Hiljattain julkaistu hollantilaistutkimus osoitti yhteyden myös, kun magnesiumin saanti mitattiin virtsasta, mikä todennäköisesti kuvastaa magnesiumin saantia tarkemmin kuin verestä mitattavat pitoisuudet. Nyt julkaistut tulokset perustuvat verinäytteisiin sekä ruokavaliotietoihin.

Tulokset osoittavat sydän- ja verisuonitautien riskin olevan sitä pienempi mitä enemmän henkilöllä on magnesiumia veressään. Riittävästi magnesiumia ruoasta saavat puolestaan välttyvät muita todennäköisemmin iskeemisiltä sydänsairauksilta ja niiden aiheuttamilta kuolemilta. Yhteys todettiin saannin ollessa vielä noin 250 mg päivässä verrattuna alhaisempaan saantiin.

Suomalaissuosituksissa magnesiumin saantia pidetään riittävänä, kun se on noin 280–350 mg vuorokaudessa. Magnesiumia saa esimerkiksi täysjyväviljasta, pavuista ja vihreistä vihanneksista.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;doi:10.3945/ajcn.112.053132)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/05/29/ajcn.112.053132.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje