Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mielenterveyspotilaat kuolevat muita nuorempina - syynä fyysiset sairaudet

Mielenterveyspotilaat kuolevat muita nuorempina - syynä fyysiset sairaudet

Mielenterveyshäiriöitä potevat elävät usein muuta väestöä lyhyemmän elämän. Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan tämä johtuu pääosin sydän- ja verisuonitaudeista, syövästä, muista fyysisistä sairauksista sekä itsemurhista.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset osoittavat kuolleisuuserojen myös kasvaneen Australiassa. Kun vuonna 1985 mielenterveysongelmaiset miehet kuolivat noin 14 vuotta nuorempina ja mielenterveysongelmaiset naiset 10 vuotta nuorempina kuin terveet, vuonna 2005 ero muuhun väestöön oli kasvanut miehillä 16 vuoteen ja naisilla 12 vuoteen. Kehitys johtui lähinnä yleisväestön eliniän kasvusta.

Näistä ns. lisäkuolemista 80 prosenttia johtui fyysisistä syistä ja sairauksista kuten sydän- ja verisuonitaudeista ja syövästä. Itsemurha oli syy vain 14 prosentissa tapauksista.

Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, etteivät mielenterveysongelmaiset pääse tai hakeudu hoitoon yhtä hyvin kuin muut, minkä lisäksi usein heidän fyysiset vaivansa jäävät mielenterveysongelmien takia hoitohenkilökunnalta huomaamatta. Myös haitalliset ja epäterveelliset elämäntavat sekä psyykenlääkkeiden haittavaikutukset selittävät osan ilmiöstä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f2539)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f2539

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje