Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla ADHD-lääkkeet eivät lisää päihdeongelmia

ADHD-lääkkeet eivät lisää päihdeongelmia

ADHD-tarkkaavaisuushäiriön hoidossa käytettävät stimulanttilääkkeet eivät altista päihdeongelmille, vaikka niin on pelätty. Tarkkaavaisuushäiriöisillä on silti tavallista enemmän alkoholi- ja päihdeongelmia, tuore tutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat tutkimuskatsaukseen, jossa yhdistettiin viidentoista tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä koostuivat 2 600 ADHD-diagnoosin saaneen lapsen ja nuoren tiedoista. Osallistujat olivat keskimäärin kahdeksanvuotiaita tutkimuksen alussa ja noin kaksikymppisiä seurantojen loppuessa.

Analyysi osoitti, ettei stimulanteilla hoidetuille lapsille kehittynyt päihdeongelmia sen todennäköisemmin kuin muillekaan ADHD-diagnoosin lapsena saaneille. Lääkitykset eivät myöskään vähentäneet päihdeongelmia.

Tutkijat pitävät tuloksiaan tervetulleina, mutta huomauttavat, etteivät ne tarkoita stimulanttilääkitysten olevan täydellisen haitattomia kaikille lapsille. Lääkkeisiin on liitetty monia haittavaikutuksia kuten ruokahaluttomuutta, unihäiriöitä ja painonmuutoksia, jotka tulee aina huomioida, kun lääkityksen aloittamista harkitaan. Stimulanttilääkityksen avulla kuitenkin monien lasten ADHD-oireet lievenevät ja he pärjäävät mm. koulussa paremmin. Stimulanttien teho on usein havaittavissa jo muutamassa päivässä oikean annoksen löydyttyä.

ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö voi ilmetä monella tapaa, mutta keskeisiä piirteitä ovat keskittymisvaikeudet, impulsiivisuus ja levottomuus. Vaikea-asteisista oireista kärsii noin 1–2 % lapsista, lievistä jopa noin 10 % lapsista. Kahdella kolmesta oireet jatkuvat aikuisikään, mutta aikuisten ADHD jää usein huomaamatta.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä JAMA Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Psychiatry 2013;DOI:doi:10.1001/jamapsychiatry.2013.1273)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1691781#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje