Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Äidin rautalisät nostavat vauvan syntymäpainoa

Äidin rautalisät nostavat vauvan syntymäpainoa

Raskauden aikana rautalisiä nauttivien vauvat syntyvät todennäköisemmin normaalipainoisina ja mahdollisesti välttyvät siten monilta terveysriskeiltä, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus johtunee raskausanemian vähentymisestä.

Raudan puutos on yleisin raskaana olevien anemian aiheuttaja etenkin köyhissä maissa, ja siksi Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa naisille päivittäistä 60 mg rauta-annosta raskauden aikana.

Rautalisät nostavat äitien hemoglobiinia ja pienentävät anemian riskiä, tulokset osoittavat. Vauvan riski syntyä pienikokoisena pienenee tasaisesti mitä enemmän äiti rautalisiä käyttää. Hyödyt havaitaan 66 mg päivittäiseen saantiin saakka.

Tulokset perustuvat yli 90 tutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuivat lähes kahden miljoonan naisen terveystiedoista. Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Raskauden aikana naisen verenkierto lisääntyy ja veriplasman määrä kasvaa nopeammin kuin punasolujen. Tämän takia naisen veri laimenee. Raskausajan anemiasta puhutaan, kun äidin hemoglobiini laskee alle 110 g/l. Lievä anemia ei tavallisesti ole vaaraksi sikiölle, mutta haitalliseksi se muuttuu, kun äidin hemoglobiini on alle 80 g/l. Suomessa rautalisiä määrätään naisille, joiden hemoglobiini on alkuraskaudessa alle 110 g/l.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f3443)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f3443

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje