Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yhdysvaltalaistutkimus: Influenssarokotukset estävät miljoonia sairastumisia vuosittain

Yhdysvaltalaistutkimus: Influenssarokotukset estävät miljoonia sairastumisia vuosittain

Tuoreen tutkimuksen mukaan influenssarokotukset estivät yli 13 miljoonaa sairastumista ja yli satatuhatta sairaalajaksoa Yhdysvalloissa vuosina 2005–2011. Yhdysvalloissa influenssarokotuksia suositellaan kaikille yli puolivuotiaille.

Influenssatapausten määrä vaihteli runsaasti vuodesta toiseen, mutta joka vuosi rokotusten teho oli huomattava. Pienimmillään vaikutus oli influenssakaudella 2006–2007, jolloin rokotusten arvioitiin estäneen 1,1 miljoonaa sairastumista. Suurin vaikutus nähtiin vuosina 2010–2011, jolloin rokotusten laskettiin estäneen 5 miljoonaa sairastumista. Sairaalajaksoja rokotukset vähensivät 8 000–40 000 riippuen vuodesta.

Influenssaepidemia on toisina vuosina ärhäkämpi ja tarttuvampi, mikä voi vääristää tilastoja rokotusten tehon osalta. Tällaisina vuosina sama määrä rokotuksia estää enemmän sairastumisia kuin lievempinä vuosina. Rokotteiden teho näkyi kuitenkin selvästi silloinkin, kun tutkijat huomioivat tämän laskelmissaan.

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat näyttöä influenssarokotusten tehokkuudesta, mutta vaikutukset voivat olla tätäkin suuremmat. Rokotukset nimittäin vähentävät influenssan leviämistä rokotettujen lähipiirissä ja siten epäsuorasti hillitsevät epidemiaa.

Suomessa influenssarokotus on maksuton yli 65-vuotiaille, 6–35 kuukauden ikäisille lapsille, raskaana oleville sekä riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville. Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää suurelta osalta ottamatta.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Plos One -julkaisussa.

Uutispalvelu Duodecim
(Plos One 2013;8(6):e66312)
http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0066312

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje