Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kahvi pahentaa virtsatieoireita – sitruuna lievittää

Kahvi pahentaa virtsatieoireita – sitruuna lievittää

Alempien virtsateiden oireilu on yleistä etenkin iäkkäillä, mutta monen oireet voisivat lievittyä välttämällä kahvia ja kofeiinia sekä nauttimalla sitrusmehuja.

Yhdysvaltalaistutkimuksen tulos ei ole ainutlaatuinen, sillä kofeiinin välttämistä on suositeltu tätäkin ennen. Suosituksen tueksi on kuitenkin ollut niukasti tutkimusnäyttöä.

Tutkijat selvittivät asiaa seuraamalla 4 100 miestä ja naista viiden vuoden ajan. Kun tutkijat vertasivat osallistujia ja heidän virtsatieoireitaan seurannan päätyttyä, he havaitsivat oireiden pahentuneen todennäköisemmin miehillä, jotka nauttivat päivittäin vähintään kaksi kupillista kahvia. Vertailukohtana olivat miehet, jotka eivät juoneet lainkaan kahvia.

Oireet pahentuivat myös naisilla, jotka lisäsivät päivittäistä kahviannostaan ainakin kahdella kupillisella seurannan aikana. Myös virvoitusjuomien ja etenkin kofeiinipitoisten virvoitusjuomien lisääminen ennusti oireiden pahentumista.

Tulokset viittasivat myös siihen, että ainakaan miehillä oireet eivät pahentuneet yhtä todennäköisesti, jos he nauttivat sitruunan tai muiden sitrushedelmien mehuja.

Havainnot pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta tutkijat pitävät niitä riittävän vahvoina, jotta alempien virtsateiden oireista kärsivien kannattaisi kokeilla kofeiinin vähentämistä oireidensa lievittämiseen. Myös sitrusmehujen juominen voi auttaa osaa potilaista.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä American Journal of Epidemiologyssa. Alemmilla virtsateillä tarkoitetaan virtsarakkoa ja virtsaputkea.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2013;177:1399–1410)
http://aje.oxfordjournals.org/content/177/12/1399.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje