Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Korkea leposyke ennustaa terveiden sydänriskejä

Korkea leposyke ennustaa terveiden sydänriskejä

Tanskalaistutkimuksen mukaan sydämen lyöntitiheys voi paljastaa ketkä keski-ikäiset ovat suurentuneessa vaarassa sairastua sydäntauteihin ja myös menehtyä niihin. Etenkin korkea yöllinen syke ennustaa ongelmia, tulokset osoittavat.

Korkea leposyke on liitetty sydänriskeihin aiemminkin, mutta yöllisen leposykkeen ennustehoa koskeva havainto on uusi.

European Heart Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 650:n miehen ja naisen kaksi vuorokautta kestäneisiin sydänmittauksiin. Osallistujat olivat 55–75-vuotiaita eivätkä sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja. Leposyke mitattiin levon kestettyä vähintään kymmenen minuuttia. Yöllinen syke mitattiin aamukahdelta.

Kun tutkijat vertasivat osallistujia kuuden vuoden seurannan päätyttyä, he havaitsivat sykemittausten ennustaneen osallistujien riskiä kuolla tai sairastua sydänkohtaukseen seurannan aikana.

Päivällä mitattu leposyke sekä vuorokauden keskimääräinen syketaajuus menettivät ennustehonsa sen jälkeen, kun analyysissa huomioitiin tunnettuja sydänriskitekijöitä. Korkea yöllinen syke sen sijaan ennusti riskejä tämänkin jälkeen, vaikka syke oli yöllä keskimäärin alhaisempi kuin muina aikoina. Sykkeen väliaikaisten nousujen sijaan olennaista onkin millä tasolla syke on pitemmällä aikavälillä, tutkijat kirjoittavat.

Hiljattain toinen tanskalaisryhmä osoitti korkean leposykkeen ennustavan kuolleisuutta riippumatta henkilön fyysisestä kunnosta. Heidän tutkimuksessaan riskit havaittiin etenkin, kun leposyke oli yli 90 lyöntiä minuutissa. Nyt saadut tulokset tukevat näitä havaintoja ja viittaavat varsinkin yöllisen syketaajuuden merkitykseen.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2013;34:1732–1739)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/34/23/1732.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje