Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Joka kymmenes sairastaa kroonista munuaistautia

Joka kymmenes sairastaa kroonista munuaistautia

Saksalaistutkijoiden mukaan krooninen munuaistauti on yleistynyt ympäri maailman jo niin laajalle, että on aiheellista puhua globaalista epidemiasta. Heidän arvionsa mukaan munuaistaudin kriteerit täyttää noin 10 prosenttia maapallon väestöstä.

Tarkkaa syytä munuaistaudin yleistymiseen ei tiedetä, mutta mahdollisesti se johtuu munuaistaudille altistavien sairauksien yleistymisestä. Tällaisia ovat mm. diabetes, verenpainetauti ja metabolinen oireyhtymä.

Krooniset munuaisongelmat yleistyvät iän myötä, mutta niitä tavataan myös nuorilla aikuisilla. Yli 60-vuotiaista sitä sairastaa joka viides ja yli 70-vuotiaista jo yli kolmannes. Sairaus on tavallista yleisempi myös afrikkalaisperäisessä väestössä sekä diabeetikoilla ja sydänsairailla. Sydän- ja verisuonitauteja sairastavista lähes joka toinen sairastaa myös kroonista munuaistautia, tutkimukset osoittavat.

Suomessa vuosittain noin 500 henkilöä joutuu dialyysi- eli keinomunuaishoitoon vaikean munuaistaudin vuoksi.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2013;DOI.10.1016/S0140-6736(13)60439-0)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2960439-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje