Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kasvissyöjät elävät pitemmän elämän

Kasvissyöjät elävät pitemmän elämän

Erilaisia kasvisruokavalioita noudattavat elävät todennäköisesti pitemmän elämän kuin punaista lihaa syövät, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Kasvisruokavalio auttaa etenkin miehiä lykkäämään sydäntautikuolemia.

Kasvissyönti on liitetty suotuisiin terveysvaikutuksiin aiemminkin, ja yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat tätä näyttöä. Kaikki tutkimukset eivät silti ole päätyneet samansuuntaisiin tuloksiin.

Tutkimuksessa 73 000 adventisti-kristittyä seurattiin keskimäärin kuuden vuoden ajan, minkä jälkeen heitä verrattiin heidän ruokavalioidensa perusteella. Kasvissyönti on hyvin yleistä adventistien keskuudessa.

Tulokset osoittivat, että verrattuna punaista lihaa syöviin erilaisia kasvisruokavalioita noudattaneista noin 12 prosenttia harvempi menehtyi kuuden vuoden seurannan aikana. Tämä koski myös henkilöitä, joiden kasvispainotteinen ruokavalio ei koostunut ainoastaan kasvikunnan tuotteista, vaan sisälsi myös kalaa, maitoa tai kananmunia. Olennaista vaikuttaisikin olevan punaisen lihan välttäminen.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että kasvisruokavalio voi pienentää ainakin diabeteksen, sydän- ja verisuonioireiden sekä verenpainetaudin riskiä. Todennäköisesti nämä vaikutukset selittivät myös nyt saadut tulokset, vaikka tutkimuksen seuranta-aika olikin lyhyt.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2013;doi:10.1001/jamainternmed.2013.6473)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1691919#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje