Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Loppuviikosta tehdyt leikkaukset suurempi riski potilaalle

Loppuviikosta tehdyt leikkaukset suurempi riski potilaalle

Perjantaina tai viikonloppuna tehtävät leikkaukset saattavat olla potilaille vaarallisempia kuin alkuviikosta tehdyt, brittitutkimus osoittaa.

Brittien tulosten perusteella viikonloppuna leikattujen riski menehtyä 30 päivän sisällä operaatiosta on lähes kaksi kertaa suurempi kuin maanantaina leikattujen. Myös perjantaina tehtäviin leikkauksiin liittyi suurentunut kuolemanriski, mutta ei yhtä suuri kuin lauantaina tai sunnuntaina tehtäviin.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa huomioitiin vain suunnitellut leikkaukset, joten tulokset eivät selity sillä, että viikonloppuisin leikattaisiin akuutimpia ja vaikeampia tapauksia. Todennäköisempi selitys löytyy sairaaloiden vähäisemmästä miehityksestä ja heikommasta hoitovalmiudesta viikonloppuisin.

Viikonloput on todettu vaarallisemmiksi myös aivohalvauspotilaille, munuaisvaurioista kärsiville sekä sydänkohtauspotilaille.

Tutkimuksessa keskityttiin brittisairaaloissa vuosina 2008–2009 ja 2010–2011 kerättyihin potilas- ja rekisteritietoihin. Tarkasteluajankohtina hoidettiin yhteensä yli neljä miljoonaa potilasta, joista 28 000 menehtyi 30 päivän sisällä hoidosta. Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f2424)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f2424

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje