Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ilmansaasteet saattavat heikentää munuaisten toimintaa

Ilmansaasteet saattavat heikentää munuaisten toimintaa

Tiheästi liikennöityjen katujen lähellä asuvat saattavat ilmansaasteiden takia kokea munuaisten toiminnan heikentymistä. Jos tämä yhdysvaltalaistutkijoiden havainto varmistuu, saattaa ilmansaasteiden terveyshaitat olla tiedettyä laajempia.

Tutkimuksessa munuaisten toiminta selvitettiin 1 100 bostonilaiselta aivoinfarktipotilaalta vuosina 1999–2004. Lisäksi analyysissa huomioitiin monia taustamuuttujia kuten ikä, lääkitykset ja tulotaso.

Analyysissa paljastui, että munuaisten toiminta oli heikommalla tolalla potilailla, jotka asuivat 50 metrin säteellä suuresta tiestä kuin potilailla, joiden koti oli ainakin kilometrin päässä lähimmästä suuresta ja tiheästi liikennöidystä tiestä. Heidän munuaistensa toiminta oli tasolla, joka tavallisesti havaitaan neljä vuotta vanhemmilla ihmisillä.

Tutkijat huomauttavat, ettei tulosten perusteella ole täysin varmaa, että juuri ilmansaasteet aiheuttivat munuaisten heikentymisen, mutta tämä on mahdollista esimerkiksi, jos munuaisten verenkierto vaikeutuu. Munuaisten vajaatoiminta on myös sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology & Community Health 2013;DOI:10.1136/jech-2012-202307)
http://jech.bmj.com/content/early/2013/04/26/jech-2012-202307.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje