Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ylipaino saattaa hidastaa mielentoimintoja

Ylipaino saattaa hidastaa mielentoimintoja

Ylipainoiset ja diabetekselle alttiit pärjäävät ranskalaistutkijoiden mukaan muita heikommin muistia ja muita mielentoimintoja mittaavissa testeissä. Tämä havaitaan muuten terveillä 35–64-vuotiailla, Diabetes Care -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa ilmeni, että lihavat pärjäsivät keskimäärin normaalipainoisia huonommin muistia, tarkkaavaisuutta sekä tiedon käsittelyn nopeutta mittaavissa testeissä. Mitä enemmän ylipainoa oli sitä heikompia tulokset olivat verrattuna laihimpiin osallistujiin. Tutkimukseen osallistui 1 200 miestä ja naista.

Myös korkea glykosyloitunut hemoglobiini eli HbA1c, joka viittaa diabeteksen kehittymiseen, ennusti heikompaa menestystä testeissä. Samoin vyötärölihavuus, mutta tämä yhteys rajoittui vain miehiin.

Tulokset eivät ole täysin yllättäviä, sillä diabetes on yhdistetty muistin heikentymiseen aikaisemmissa tutkimuksissa. Havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että myös varsinaista diabetesta lievempään glukoosiaineenvaihdunnan häiriintymiseen voi liittyä samankaltaisia vaikutuksia.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2013;36:1512–1521)
http://care.diabetesjournals.org/content/36/6/1512.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje