Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tietokonekuvaukset saattavat altistaa syövälle

Tietokonekuvaukset saattavat altistaa syövälle

Tietokonetomografia on tärkeä kuvantamisväline etenkin syöpien ja päävammojen tutkimisessa, mutta australialaistutkimuksen mukaan se saattaa myös suurentaa syöpäriskiä. Riski ei ole kovin suuri, mutta riittävä, jotta etenkin lasten tietokonetomografiat kannattaisi pitää minimissään.

Syöpäriskeistä on saatu viitteitä aiemminkin, mutta australialaisten tutkimus on suurin tähänastisista. Siinä 680 000 tietokonetomografialla 0–19-vuotiaana kuvattua verrattiin lähes 10 miljoonaan samanikäiseen, joita ei ollut kuvattu.

Kun tutkijat seurasivat tutkittavia lähes kymmenen vuoden ajan, he havaitsivat tietokonetomografialla kuvattujen sairastuneen moniin syöpiin noin neljänneksen todennäköisemmin kuin verrokkien. Käytännössä riski tarkoittaa sitä, että joka vuosi sadastatuhannesta tietokonetomografialla kuvatusta yhdeksän sairastuu syöpään, joka olisi jäänyt kehittymättä ilman kuvausta.

Tutkijat korostavat, ettei kaikkia tutkimuksessa havaittuja syöpiä voi laittaa tietokonetomografian ja sen aiheuttaman säteilyaltistuksen kontolle, mutta todennäköisesti sillä on ollut osansa suuressa osassa tapauksista. Tähän viittaa mm. se, että syövät usein kehittyivät alueille, joita tietokonetomografialla oli kuvattu. Yhteys oli myös sitä vahvempi mitä nuorempana kuvaus oli tehty mikä myös viittaa tietokonetomografian osuuteen.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f2360)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f2360

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje