Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Magnesiumin puutteeseen liittyy sydänriskejä

Magnesiumin puutteeseen liittyy sydänriskejä

Liian vähän magnesiumia saavat voivat altistua sydänsairauksille magnesiumin puutteen takia, hollantilaistutkimus osoittaa. Magnesiumia saa esimerkiksi täysjyväviljasta, pavuista ja vihreistä vihanneksista.

Tulosten perusteella riski sairastua tai menehtyä iskeemisiin sydänsairauksiin seuraavan kymmenen vuoden aikana oli suurin osallistujilla, joiden virtsan magnesiumpitoisuus oli alhainen eli alle 2,9 mmol/vrk tai alle 2,5 mmol/vrk. He sairastuivat noin 60 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden virtsanäytteet viittasivat runsaampaan magnesiumin saantiin.

Magnesiumin ja sydänoireiden yhteyttä on tutkittu aiemminkin, mutta tulokset ovat vaihdelleet tutkimuksesta toiseen. Selitys tälle voi löytyä mittaustapojen eroista, sillä nyt tehdyssä tutkimuksessa yhteys havaittiin vain silloin, kun magnesiumin saanti arvioitiin vuorokauden aikana kerätyistä virtsanäytteistä. Verinäytteet eivät viitanneet sydänriskeihin.

Virtsan magnesiumpitoisuus kuvastaa hyvin ruokavalion magnesiumtasoja ja sitä miten paljon magnesiumia imeytyy elimistöön. Veressä kiertää vain pieni osa kehon magnesiumista, joten se ei anna magnesiumin saannista yhtä hyvää kuvaa.

Magnesium on ihmiskehossa osallisena yli 300 biokemiallisessa reaktiossa ja vaikuttaa mm. lihaksiin, verenpaineeseen, sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan sekä verisuonten toimintaan ja mahdollisesti myös verihiutaleisiin. Tulokset eivät paljasta miksi magnesiumin vähyys liittyi sydänriskeihin, mutta nämä ja monet muut magnesiumin vaikutukset voivat selittää tulokset.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;97:1299–1306)
http://ajcn.nutrition.org/content/97/6/1299.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje