Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Serotoniinilääke vähentää stressiin liittyviä sydänoireita

Serotoniinilääke vähentää stressiin liittyviä sydänoireita

Monet sepelvaltimotautia sairastavat kärsivät stressitilanteissa riittämättömästä veren virtauksesta sydänlihakseen. Tämä on saanut tutkijat pohtimaan voisivatko mielialalääkkeet vähentää tapauksia. Tuoreen tutkimuksen mukaan näin näyttäisi olevan.

Tutkimus julkaistiin JAMA-tiedelehdessä, ja sen perusteella kuuden viikon masennuslääkitys vähensi henkisen stressin aiheuttamaa sydänlihaksen hapenpuutetta ja siitä johtuvia oireita selvästi paremmin kuin lumelääke. Tämä havaittiin kokeissa, joissa potilaat joutuivat stressaaviin ja haastaviin tilanteisiin. Masennuslääkityksellä olleista tällöin noin kolmannes harvempi koki sydänlihaksen hapenpuutetta verrattuna lumevalmistetta saaneisiin verrokkeihin. Lisäksi masennuslääkkeitä käyttäneiden verenpaine ja syke pysyivät alhaisempina testien aikana.

Tutkimuksessa potilaita lääkittiin serotoniinin takaisinoton estoon perustuvalla masennuslääkkeellä. Tutkijat epäilevätkin vaikutusten selittyvän juuri vaikutuksilla kehon serotoniinitasoihin. Vaikutusmekanismista ei kuitenkaan ole vielä selvyyttä.

Tutkimukseen osallistui 127 vakaata sepelvaltimotautia sairastavaa

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2013;309:2139–2149)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1690699#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje