Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lapsuuden tupakka-altistus yhteydessä käytösongelmiin

Lapsuuden tupakka-altistus yhteydessä käytösongelmiin

Halki varhaislapsuuden tupakansavulle altistuvat ovat ikätovereitaan aggressiivisempia kouluiässä. Myös epäsosiaalinen käytös on heillä tavallista yleisempää, tuore kanadalaistutkimus osoittaa.

Kanadalaisten havainnot tukevat aiempia tutkimuksia, joissa passiivinen tupakka-altistus on lapsilla yhdistetty monenlaisiin terveyshaittoihin. Tässä tutkimuksessa asiaa tutkittiin seuraamalla kahtatuhatta lasta 1,5 vuoden ikäisestä kymmenvuotiaaksi. Tupakka-altistusta kyseltiin lasten vanhemmilta ja käytösongelmia myös lasten opettajilta.

Hieman yli kolmannes lapsista altistui tupakansavulle silloin tällöin ja joka kahdestoista jatkuvasti. Kun toistuvasti tupakalle altistuneita lapsia verrattiin savuttomissa kodeissa varttuneisiin, aggressiivisuus sekä epäsosiaalinen käyttäytyminen todettiin heillä selvästi yleisimmiksi. Myös vähäisempi altistus liittyi käytösongelmiin, mutta ei yhtä vahvasti kuin suurempi altistus.

Tulokset viittaavat yhteyteen tupakka-altistuksen ja lasten käytösongelmien välillä, mutta yhteyteen on voinut vaikuttaa myös muut seikat, joita tässä tutkimuksessa ei huomioitu. Joka tapauksessa passiivinen tupakointi on monella tapaa haitallista lapsen terveydelle, ja siksi vanhempien pitäisi lopettaa tupakoiminen ainakin kotioloissa.

Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology & Community Health 2013;DOI: 10.1136/jech-2012-202191)
http://jech.bmj.com/content/early/2013/05/19/jech-2012-202191.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje