Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vauvan kanssa ei kannata nukkua - lisää kätkytkuolemia

Vauvan kanssa ei kannata nukkua - lisää kätkytkuolemia

Samassa sängyssä vanhempiensa kanssa nukkuvat vauvat ovat tavallista suuremmassa riskissä kohdata kätkytkuoleman, tuore brittitutkimus osoittaa. Monissa suosituksissa samassa sängyssä nukkumista ei ole pidetty kätkytkuolemien riskitekijänä, mutta uusien tulosten valossa käsitystä tulisi muuttaa.

Brittien tulokset perustuvat viiden kätkytkuolematutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat 1 500 kätkytkuolematapauksesta sekä 4 700 verrokin tiedoista. Aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen.

Analyysi osoitti, että kätkytkuoleman kohdanneista vauvoista viidennes oli nukkunut samassa sängyssä vanhempiensa kanssa, kun verrokeista vain joka kymmenes nukkui vanhempiensa kanssa. Kaikkien tunnettujen riskitekijöiden huomioimisen jälkeen samassa sängyssä nukkuminen tarkoitti huomattavasti suurempaa kätkytkuoleman riskiä etenkin alle kolmen kuukauden ikäisille vauvoille.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vanhempiensa kanssa samassa sängyssä nukkuvista vauvoista noin 2 kymmenestätuhannesta kohtaa kätkytkuoleman. Samassa huoneessa, mutta eri sängyssä nukkuvista vauvoista vain 8 sadastatuhannesta kokee saman kohtalon.

Kätkytkuoleman riski oli vielä suurempi, jos vanhemmat lisäksi tupakoivat tai käyttivät alkoholia tai muita päihteitä. Nämä eivät kuitenkaan selittäneet samassa sängyssä nukkumiseen liittyvää riskiä.

Brittien tutkimus on laadukkain ja suurin kätkytkuolemista tehty tutkimus, joten sen tulokset kannattaisi ottaa vakavasti. Tutkijat suosittavatkin vanhempia välttämään nukkumista samassa sängyssä vauvojensa kanssa. Vauvaa voi silti imettää ja hoivata sängyssä, vain nukkuminen samassa sängyssä suurensi kätkytkuoleman riskiä, he kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin BMJ Open -lehdessä.

Suomessa kätkytkuolemaan menehtyy vuosittain 10–20 lasta. Vallitsevan teorian mukaan kätkytkuolemaan tarvitaan piilevä alttius, tietty ikä ja laukaiseva ulkoinen tekijä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ Open 2013;3:e002299)
http://bmjopen.bmj.com/content/3/5/e002299.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje