Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennus kaksinkertaistaa naisen aivohalvausriskin

Masennus kaksinkertaistaa naisen aivohalvausriskin

Masennusta potevat keski-ikäiset naiset voivat sairastua muita helpommin aivohalvauksiin. Tämän vuoksi masennuksen hoitaminen voisi vähentää myös aivohalvauksia, tuore tutkimus vihjaa.

Yli 10 000 australialaisnaisen kaksitoistavuotisen seurannan perusteella naisen riski sairastua aivohalvaukseen on noin kaksi kertaa suurempi, jos hän sairastaa masennusta. Tämä havaitaan riippumatta ylipainosta, tupakoinnista, verenpainetaudista ja monista muista aivohalvausriskiä suurentavista tekijöistä.

Tutkimukseen osallistuneet naiset olivat 47–52-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Aivohalvaukset ovat harvinaisia tämän ikäisillä naisilla, joten kaksinkertainen riski ei tarkoita käytännössä kovin monia sairastumisia. Tässä aineistossa noin 1,5 prosenttia naisista sairastui aivohalvaukseen, kun masentuneista sairastui hieman yli 2 prosenttia.

Samanlainen yhteys on havaittu myös miehillä, ja aivohalvausten lisäksi masennus voi myös suurentaa keski-ikäisten riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2013;44:1555–1560)
http://stroke.ahajournals.org/content/44/6/1555.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje