Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kiputiloihin liittyy itsemurhariski

Kiputiloihin liittyy itsemurhariski

Kroonisista kivuista kärsivät ovat tavallista alttiimpia tekemään itsemurhan, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Havainto koskee lähinnä potilaita, joiden kipujen syytä ei tunneta sekä migreeniä tai selkäkipuja potevia.

Kipupotilaiden on tätäkin ennen tiedetty harkitsevan ja yrittävän itsemurhaa tavallista todennäköisemmin, mutta nyt julkaistu tutkimus osoittaa heidän myös kuolevan itsemurhayrityksiin muuta väestöä todennäköisemmin.

Tutkimuksessa hyödynnettiin lähes viiden miljoonan veteraanin rekisteritietoja vuosilta 2005–2008, ja ne osoittavat itsemurhariskin johtuvan osin psyykkisistä sairauksista ja ahdingosta, mutta tiettyjen kipupotilaiden riskiä ne eivät täysin selitä. Tällaisia ovat migreenipotilaat, pahoista selkäkivuista kärsivät sekä ns. psykogeenisistä kivuista kärsivät, joiden kivuille ei ole löydetty selvää syytä.

Varsinaisten kipujen lisäksi itsemurhien taustalla on todennäköisesti toivottomuus ja ahdinko, joita elämää rajoittavat pitkäaikaiset kivut aiheuttavat. Etenkin epäselvissä kiputapauksissa yksi syy voi myös olla riittämätön hoito ja toivottomuus tilanteessa, jossa lääkäritkään eivät tiedä kipujen syitä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä JAMA Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Psychiatry 2013;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2013.908)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1689535#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje