Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Monet statiinit altistavat diabetekselle

Monet statiinit altistavat diabetekselle

Kolesterolia alentavat statiinilääkkeet pienentävät sydänriskejä, mutta osalla potilaista lääkitykset voivat myös johtaa aikuistyypin diabetekseen, tuore tutkimus vahvistaa. Kaikki statiinit eivät kuitenkaan ole tässä suhteessa yhtä suuri riski.

Kanadalaistutkijoiden havainnot perustuvat 1,5 miljoonan potilaan rekisteritietoihin, ja niiden perusteella diabetekseen sairastuu vuoden aikana noin 30 potilasta jokaista tuhatta statiineilla lääkittyä kohden.

Diabetesriski kohoaa etenkin atorvastatiinia, rosuvastatiinia tai simvastatiinia käyttävillä, tulokset osoittavat. Riskit todettiin verrattuna pravastatiiniin, joka joidenkin tutkimusten perusteella ei lisää diabetesriskiä. Fluvastatiinin ja lovastatiinin käyttöön ei liittynyt diabetesvaaraa, ja rosuvastatiiniin liitetty riski riippui annoksen koosta.

Tutkimusta kommentoivat suomalaisprofessorit Risto Huupponen ja Jorma Viikari Turun yliopistosta muistuttavat, etteivät statiinit suinkaan ole ainoita lääkkeitä, joiden käytössä haitat ja hyödyt pitää punnita tarkoin. Suuren sydänriskin potilailla statiineista on edelleen enemmän hyötyä kuin haittaa. Alhaisen riskin potilaille elämäntapamuutokset ovat ensisijainen vaihtoehto, he kirjoittavat.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f3156)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f2610

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje