Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kohdunpoisto ei suurenna sydänriskejä

Kohdunpoisto ei suurenna sydänriskejä

Kohdunpoiston on pelätty kasvattavan naisten riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella huoli on ollut turha.

Yhdysvaltalaiset vertasivat kohdunpoistoleikkaukseen ennen vaihdevuosia menneitä naisia samanikäisiin naisiin, jotka läpikävivät normaalit vaihdevuodet ja havaitsivat heidän riskinsä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin samansuuruisiksi. Tuloksiin ei vaikuttanut se oliko naisilta poistettu myös munasarjat kohdunpoiston yhteydessä.

Erot aiempiin tutkimuksiin, joissa kohdunpoisto on liitetty sydänriskeihin, voivat johtua tutkimusten menetelmällisistä eroista, tutkijat pohtivat. Joka tapauksessa tulokset viittaavat heidän mukaansa siihen, ettei naisten tarvitse pelätä sydänriskiensä suurenevan kohdunpoiston takia.

Tutkimukseen osallistui 3 300 naista, jotka olivat 42–52-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Naisia seurattiin yhdentoista vuoden ajan.

Kohdunpoistoleikkaukseen voidaan päätyä monestakin syystä, mm. hyvälaatuisten kasvainten, endometrioosin eli kohdun limakalvon sirottumataudin tai kuukautisongelmien vuoksi. Kohdunpoisto on tehty noin joka viidennelle yli 45-vuotiaalle suomalaisnaiselle, ja se onkin yleisimpiä naisille tehtäviä toimenpiteitä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American College of Cardiology 2013;doi:10.1016/j.jacc.2013.04.042)
http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1691035

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje