Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pikaruoan kalorimääriä on vaikea hahmottaa

Pikaruoan kalorimääriä on vaikea hahmottaa

Pikaruokaravintoloiden asiakkaat ovat taipuvaisia arvioimaan annoksensa kevyemmiksi kuin ne todellisuudessa ovat, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tämä on sitä todennäköisempää mitä enemmän energiaa annoksissa on.

Tutkimuksessa selvitettiin pikaruokaloissa asioivien aikuisten, nuorten ja lasten syömien annosten kalorimäärät sekä kysyttiin heidän omat arvionsa aterioiden energiapitoisuudesta. Keskimääräinen annos sisälsi 730–840 kaloria.

Valtaosa asiakkaista arvioi aterioidensa kalorimäärät alakanttiin ja tämä oli sitä todennäköisempää mitä enemmän kaloreita ruoka-annoksessa oli. Aikuisten arviot olivat keskimäärin 175 kaloria, nuorten 260 kaloria ja lasten vanhempien arviot keskimäärin 175 kaloria alhaisempia kuin aterioiden todelliset kalorimäärät. Noin neljännes osallistujista uskoi annoksessaan olevan yli 500 kaloria vähemmän kuin se todellisuudessa sisälsi.

Tutkijat havaitsivat lisäksi eroja eri ravintoloiden välillä. Suurin epäsuhta asiakkaiden arvioissa havaittiin Subway-ravintoloissa, jotka myyvät täytettyjä patonkeja. Kyseinen ketju on ilmeisesti onnistunut luomaan tuotteistaan terveellisemmän mielikuvan kuin muut pikaruokaketjut, tutkijat arvelevat.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa, ja siihen osallistui 1 900 aikuista, 1 200 nuorta ja 330 kouluikäistä lasta. Aikuisista 65 %, nuorista 34 % ja lapsista 57 % oli ylipainoisia.

Aineiston keräämisen jälkeen Yhdysvalloissa on tullut pakolliseksi laittaa ravintolaruokien kalorimäärät näkyviin, jotta asiakkaat paremmin voisivat arvioida energiansaantiaan. Laki koskee vain suuria ravintolaketjuja.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f290)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f2907

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje