Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kitarisaleikkaus helpottaa uniapnealapsen elämää

Kitarisaleikkaus helpottaa uniapnealapsen elämää

Lapsen uniapnea usein paranee kitarisaleikkauksen myötä, mutta leikkauksen jälkeen pikkupotilaiden elämä kohenee muillakin tavoin. Yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella vaikutukset ulottuvat mm. käytökseen, mielialaan ja sosiaaliseen elämään.

New England Journal of Medicinen julkaisemat tulokset perustuvat tutkimukseen, jossa 464 uniapneaa potevaa 5–9-vuotiasta lasta satunnaistettiin kitarisaleikkaukseen heti tai vasta myöhemmin. Noin puolet lapsista oli ylipainoisia ja kaikkien unioireita tutkittiin tutkimuksen alussa sekä uudelleen seitsemän kuukauden kuluttua.

Tutkimus osoitti lasten elämänlaadun sekä käytöksen parantuneen leikkauksen jälkeen. Tämä kävi ilmi vanhempien ja opettajien arvioista, jotka koskivat mm. lasten ylivilkkautta, mielialavaihteluita, univaikeuksia, uneliaisuutta sekä pärjäämistä muiden lasten kanssa. Näistä suotuisista muutoksista huolimatta kitarisaleikkaus ei näkynyt muutoksina neuropsykologisissa testeissä, joilla mitattiin mm. tarkkaavaisuutta.

Uniapneaa potevilla lapsilla on usein käytösongelmia ja muita unenpuutteesta johtuvia vaikeuksia, ja nämä on todettu myös aiemmissa tutkimuksissa. Nyt julkaistu tutkimus on varmistus siitä, että monet oireet helpottuvat kitarisaleikkauksen avulla. Kitarisaleikkaus on lasten uniapnean pääasiallinen hoito.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2013;DOI:10.1056/NEJMoa1215881)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1215881#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje