Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Psoriaasia sairastavat ovat alttiita sydänkohtauksille ja aivohalvauksille

Psoriaasia sairastavat ovat alttiita sydänkohtauksille ja aivohalvauksille

Psoriaasi-ihosairautta potevat voivat yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan sairastua sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin muuta väestöä todennäköisemmin. Osaltaan tämä selittyy sydänriskitekijöillä, jotka ovat yleisiä psoriaasia sairastavilla, mutta myös taudin tulehduksellisella taustalla on vaikutuksensa.

Tulokset perustuvat yhdeksän aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin, ja niiden perusteella sydänkohtaukset ja aivohalvaukset ovat tavallista yleisempiä lievää psoriaasia, mutta etenkin pahempioireista psoriaasia sairastavilla. Pahaoireista psoriaasia sairastavat myös menehtyvät sydän- ja verisuonitauteihin tavallista todennäköisemmin.

Psoriaasin ja sydänoireiden yhteys on tunnettu tätäkin ennen, mutta yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Ne viittaavat myös siihen, että psoriaasia sairastavien kannattaisi huomioida riskit ja pyrkiä pienentämään niitä esimerkiksi harrastamalla liikuntaa ja syömällä terveellisesti.

Analysoituihin tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä yli 200 000 lievää psoriaasia sairastavaa ja 17 000 pahaoireista tautia potevaa. Tulokset julkaistiin yhdysvaltalaisessa Journal of the American Heart Association -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Association 2013;doi: 10.1161/JAHA.112.0000682013;DOI:10.1161/JAHA.113.000062)
http://jaha.ahajournals.org/content/2/2/e000062.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje