Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Musiikin kuunteleminen vähentää hengityskonepotilaiden lääkityksiä

Musiikin kuunteleminen vähentää hengityskonepotilaiden lääkityksiä

Musiikin kuunteleminen voi lievittää hengityskonepotilaiden ahdistuneisuutta ja vähentää lääkityksen tarvetta, tuore tutkimus osoittaa. Todennäköisesti musiikki vie huomion ahdistuksesta ja peittää teho-osaston stressaavat äänet ja hälyn.

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 370 hengityskoneen avulla hengittävää potilasta satunnaistettiin kolmeen ryhmään. Yksi ryhmä toimi verrokkeina, toisessa käytettiin kuulosuojaimia ja kolmannessa ryhmässä potilaat kuuntelivat valitsemaansa musiikkia kuulokkeilla aina halutessaan.

Kun potilaiden kokemuksia verrattiin viiden päivän kuluttua kokeen aloittamisesta, musiikkia kuunnelleet olivat kokeneet olonsa vähemmän ahdistuneeksi kuin verrokit. Myös kuulosuojaimia käyttäneet tunsivat olonsa paremmaksi.

Sama havaittiin, kun tutkijat vertasivat potilaiden lääkityksiä. Viiden koepäivän aikana verrokit olivat tarvinneet rauhoittavia lääkkeitä viidesti, mutta musiikkiryhmäläiset olivat pärjänneet kolmella annoksella.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä hengityskonepotilaat tarvitsevat rauhoittavia lääkityksiä usein ja ne aiheuttavat monia haittavaikutuksia. Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2013;DOI:10.1001/jama.2013.5657)
http://jama.jamanetwork.com/journal.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje