Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Raskaudenaikainen influenssa-altistus yhteydessä kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön

Raskaudenaikainen influenssa-altistus yhteydessä kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön

Tuoreen tutkimuksen mukaan kaksisuuntainen mielialahäiriö saattaa kehittyä helpommin niille, joiden äiti on sairastanut influenssan raskauden aikana. Jos yhteys varmistuu uusissa tutkimuksissa, raskautta edeltävät influenssarokotukset voisivat vähentää mielialahäiriöitä.

Tulokset julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä, ja niiden perusteella influenssalle raskauden aikana altistuneiden sairastumisriski saattaa olla peräti nelinkertainen verrattuna henkilöihin, joiden äiti ei ole sairastanut influenssaa raskauden aikana. Yhteys havaitaan riippumatta äidin iästä, etnisestä taustasta, mahdollisista mielenterveysongelmista ja koulutustasosta.

Aiemmissa tutkimuksissa äidin influenssa on yhdistetty myös lapsen riskiin sairastua skitsofreniaan, joka on monella tapaa lähellä kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Onkin mahdollista, että samat raskauden aikana tapahtuvat muutokset altistavat niille molemmille.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 92 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairastuneen sekä 722 terveen rekisteritietoja.

Kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle on ominaista vuorottelevat masennus- ja maniajaksot. Jaksojen välillä henkilö voi olla täysin oireeton. Sairaus tunnetaan myös maanisdepressiivisenä häiriönä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Psychiatry 2013;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2013.896)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1686037#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje