Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakka lisää alkoholismin aivohaittoja

Tupakka lisää alkoholismin aivohaittoja

Pitkäaikainen alkoholin suurkulutus voi heikentää muistia ja hidastaa monia mielentoimintoja. Tupakoivilla tämä vaikutus on kuitenkin vielä suurempi, tuore tutkimus osoittaa.

Tulosten perusteella tupakoivien alkoholistien muisti, kyky oppia uusia asioita sekä hienomotoriikka ovat normaalia heikommalla tasolla vielä kuukauden raittiuden jälkeenkin. Myös järkeily ja ongelmanratkominen vievät heiltä tavallista enemmän aikaa. Savuttomat sekä tupakoinnin jo lopettaneet pärjäsivät testeissä ikään nähden yhtä hyvin kuin savuttomat verrokit, joilla ei ollut alkoholiongelmaa.

Havainnot viittaavat siihen, että vuosikausia jatkuva alkoholin liikakäyttö ja tupakointi yhdessä kiihdyttävät iän myötä tavallisesti tapahtuvaa mielentoimintojen heikentymistä. Todennäköisesti tämä johtuu oksidatiivisesta stressistä, joka vaurioittaa aivosoluja, tutkijat kirjoittavat. He suosittavatkin tukemaan alkoholismin takia hoitoon hakeutuvia paitsi juomisen myös tupakoinnin lopettamisessa.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Alcoholism: Clinical & Experimental Research -lehdessä. Siihen osallistui 26–71-vuotiaita alkoholiriippuvuuden takia hoitoon hakeutuneita, joista 68 tupakoi, 30 oli savuttomia ja 21 entisiä tupakoitsijoita. Heitä verrattiin 39 terveeseen ja savuttomaan verrokkiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Alcoholism: Clinical & Experimental Research 2013)
http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/%28ISSN%291530-0277

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje