Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Korkea ja matala verenpaine hidastavat iäkkään mielentoimintoja

Korkea ja matala verenpaine hidastavat iäkkään mielentoimintoja

Liian korkea tai liian matala verenpaine kummatkin liittyvät iäkkäiden muistin ja muiden mielentoimintojen heikentymiseen. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan normaali verenpainetaso onkin iäkkään aivoille parasta.

Tutkimukseen osallistui 2 700 yli 65-vuotiasta yhdysvaltalaista, joilta verenpaineen lisäksi mitattiin paino ja pituus. Heiltä kyseltiin myös koulutustasosta, lääkityksistä sekä monista elintavoista.

Osallistujille tehdyt dementiatestit viittaavat siihen, että optimaalinen verenpainetaso yli 65-vuotiaille olisi 135 mmHg/80mmHg. Tätä korkeammat ja matalammat lukemat liittyivät muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiin.

Analyysi vahvisti myös iän, vähäisen koulutustason, tupakoinnin, masennuksen, diabeteksen sekä aivohalvausten liittyvän muistin heikentymiseen. Lisäksi laihtuminen ennakoi mielentoimintojen hidastumista. Verenpainelääkitykset sekä alkoholin kohtuukäyttö puolestaan liittyivät parempaan kognitiiviseen toimintakykyyn.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä iäkkäillä verenpaine ei ole samanlainen sairastumisriskien ennustaja kuin nuoremmilla. Joissain tutkimuksissa kohonnut verenpaine on myös liitetty pienempään dementian ja sitä lievempien muistiongelmien riskiin yli 85-vuotiailla.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2013;DOI:10.1111/jgs.12259)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.12259/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje